joi, 3 aprilie 2014

Cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania

Romania este fara indoiala o tara a lacasurilor de cult, a unora dintre cele mai frumoase biserici si manastiri, care sunt vizitate in fiecare an de numerosi pelerini si turisti.

De la biserici pictate la cele din lemn, de la biserici fortificate la cele inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice la cele ale stilului bizantin ori brancovenesc, sutele de manastiri din tara noastra sunt cuprinse in nenumarate pagini si imagini ale spiritualitatii romanesti.


Bisericile pictate din Bucovina

Aflate in judetul Suceava, cele opt biserici pictate din nordul Moldovei - Bucovina - au intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. Sapte dintre ele - Arbore, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Voronet - fac parte din patrimoniul mondial inca din 1993, in timp ce Manastirea Sucevita a fost inclusa in anul 2010.


Bisericile au fost construite la sfarsitul secolului al XV-lea si in secolul al XVI-lea, de catre Stefan cel Mare (Voronet si Patrauti) si de catre alti domnitori moldoveni. Manastirile se afla la circa 450-500 de kilometri distanta de Bucuresti, iar in tinutul Bucovinei se mai afla numeroase alte lacasuri de cult, precum Manastirea Rasca sau Manastirea Bogdana, din Radauti.



Manastirea Voronet, celebra in lumea intreaga pentru albastrul unic al peretilor sai - Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) -, a fost ctitorita de Stefan cel Mare, in anul 1488. Totodata, printre culorile folosite sunt si Rosul de Humor sau Verdele de Arbore. Pe peretii exteriori ai manastirilor sunt pictate diferite scene biblice, precum "Judecata de Apoi", "Arborele lui Iesei" sau "Pacatul lui Adam".



Care sunt cele mai frumoase biserici si manastiri din Romania?


Bisericile de lemn din Maramures

Asemenea bisericilor pictate din Bucovina, opt biserici de lemn din judetul Maramures au fost incluse pe lista UNESCO. Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti sunt bisericile de lemn care, incepand cu anul 1999, fac parte din patrimoniul mondial. Constructiile sunt inguste, inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii.



Cea mai veche dintre biserici este biserica veche din deal de la Ieud, construita de familia nobila Balea in prima decada a secolului al XVII-lea, in timp ce celelalte sunt construite atat in secolul al XVII-lea, cat si in secolul al XVIII-lea, pana spre sfarsitul sau. Cinci dintre biserici se afla in Maramuresul istoric, alte doua in vechea Tara a Chioarului, in timp ce biserica din Rogoz este situata in Tara Lapusului.



Bisericile fortificate din Transilvania
Bisericile fortificate din Transilvania au fost de asemenea incluse pe lista UNESCO a locurilor de patrimoniu mondial, Biertan in 1993, iar Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri in 1999. Cele sapte sate si bisericile lor fortificate se afla in cinci judete - cate doua in Sibiu si Brasov si una in Alba, Harghita si Mures.



Satele si bisericile fortificate dateaza inca din Evul Mediu, fiind construite intre secolele XIII si XVI. Primele constructii au influente cisterciene, dupa manastirea benedictina din Citeaux (lat. Cistercium). Bisericile fortificate sunt bazilici romanice sau biserici cu nava unica in stilul goticului tarziu, jucand un rol defensiv pana la finalul secolului al XVIII-lea.



Manastirea Horezu - capodopera stilului brancovenesc

Manastirea Horezu (sau Hurezi) a fost ridicata intre anii 1690 si 1693, de catre Constantin Brancoveanu (1688 - 1714), in satul Romanii de Jos, orasul Horezu, la circa 40 de kilometri de Ramnicu Valcea, pe drumul ce duce spre Targu-Jiu. Constructia este considerata o capodopera a stilului brancovenesc. Manastirea are hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1993, fiind manastire de maici.



Manastirea Neamt, "Ierusalimul ortodoxiei romane" si manastirile din judetul Neamt

Manastirea Neamt a fost numita "Ierusalimul ortodoxiei romane", fiind una dintre cele mai vechi stabilimente ortodoxe din Romania. Aflata la circa 12 kilometri distanta de Targu Neamt, intr-o zona cu numeroase lacase de cult, Manastirea Neamt a fost datata prima oara in anul 1407, invremea domniei lui Alexandru cel Bun, insa a fost construita in intregime in timpul domniei lui Stefan Cel Mare, fiind finalizata in 1497. Are hramul "Inaltarii Domnului" si se afla pe lista de lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO inca din anul 1991.



In tinutul Neamtului se regasesc alte manastiri remarcabile, precum Manastirea Agapia, care dateaza de la jumatatea secolului al XVII-lea, avand fresce pictate de Nicolae Grigorescu in perioada 1858-1861, la putin timp dupa ce a implinit 20 de ani. Manastirea Bistrita, ctitorita in 1402 de Alexandru cel Bun, Schitul Durau, cu picturi de Nicolae Tonitza ori manastirile Pangarati, Secu, Sihastria, Sihla sau Varatec, ridicate intre secolele XVI-XVIII se afla si ele in judetul Neamt.




Manastirea Curtea de Arges - loc de odihna al regilor Romaniei
Manastirea Curtea de Arges a fost ctitorita de Neagoe Basarab, la inceputul secolului al XVI-lea, fiind situata in Curtea de Arges, la circa 40 de kilometri de Pitesti. Manastire de calugari, are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si este cunoscuta pentru doua legende, cea a mesterului Manole si cea a Sfintei Filoteia, sarbatorita pe 7 decembrie, ale carei moaste se afla in aceasta manastire.



In necropola regala aflata aici sunt inmormantati regele Carol I si regina Elisabeta, precum si regele Ferdinand si regina Maria, dar si regele Carol al II-lea. Manastirea este de asemenea pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, incepand cu anul 1991.



Manastirea Cozia - ctitoria lui Mircea cel Batran
Avand hramul "Sfanta Treime", manastirea a fost ctitorita de domnitorul Mircea cel Batran, la sfarsitul secolului al XIV-lea. Este situata in apropiere de statiunea valceana Calimanesti, avand zidurile exterioare pe malul raului Olt, la circa 20 de kilometri de Ramnicu Valcea si 80 de kilometri de Sibiu. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana ce-i poarta numele si s-a refacut pictura, iar in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu a fost construit pridvorul, in stitlul consacrat al domnitorului. Tot la Manastirea Cozia a fost inmormantat Mircea cel Batran, pe 4 februarie 1418.



Manastirea Trei Ierarhi din Iasi - Unesco

Biserica manastirii a fost ridicata intre anii 1637 si 1639, de catre voievodul Vasile Lupu, fiind destinata initial a fi necropola domneasca. Avand elemente din goticul transilvan, constructia a reprezentat aspiratia lui Lupu catre bizantism si are hramul "Trei Ierarhi" - Vasile cel Mare, Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu (sau Teologul) si Ioan Gura de Aur -, fiind sarbatorit pe 30 ianuarie. Situata in centrul Iasiului, manastirea este pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, inca din 1991. Alte vechi manastiri iesene, precum "Sfantul Nicolae Domnesc", Galata sau Golia, au fost ridicate intre secolele XV-XVII.



Manastirea Tismana si Manastirea Polovragi

Manastirea Tismana este printre cele mai vechi asezamante monahale din Tara Romaneasca, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, in stilul bizantin. "Maretul cuib al Basarabilor" sau "cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de pe Olt", Manastirea Tismana are hramul "Adormirea Maicii Domnului" si se afla in localitatea cu acelasi nume din judetul Gorj, la circa 35 de kilometri de Targu-Jiu.



Manastirea Polovragi a fost ridicata la inceputul secolului al XVI-lea, tot in stil bizantin, fiind o manastire de maici. Situat la 55 de kilometri de Targu-Jiu, asezamantul are de asemenea hramul "Adormirii Maicii Domnului" si se afla in localitatea Polovragi, in apropiere de Cheile Oltetului si de Pestera Polovragi.



Manastirea Putna - "Ierusalimul neamului romanesc"

Manastirea Putna, una dintre cele mai importante ctitorii ale lui Stefan cel Mare, se afla la 33 de kilometri nord-vest de Radauti, in nordul Bucovinei, la mica distanta de granita cu Ucraina. Constructia a fost terminata in anul 1481, avand hramul "Adormirea Maicii Domnului". Manastirea a fost numita de Mihai Eminescu "Ierusalimul neamului romanesc", iar tot aici a fost inmormantat Stefan cel Mare.



Biserica Neagra din Brasov


Constructia Bisericii Negre din Brasov a inceput in anul 1383, fiind finalizata in anul 1477. Initial biserica de rit catolic, edificiul de stil gotic a primit hramul Sfanta Maria, nume pe care l-a si purtat pana in anul 1689, cand a fost distrusa partial de un incendiu si a primit numele pe care il are in prezent. Biserica este cea mai mare constructie sacrala din tara, are cel mai mare clopot care exista in bisericile din Romania si este unul dintre cele mai mari lacase de cult din Europa Centrala si de Est. Are 89 de metri lungime, 38 de metri latime si 42 de metri inaltime, putand cuprinde in jur de 5.000 de persoane.



Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca
Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania, alaturi de Biserica Neagra, Biserica Sfantul Mihail din Cluj-Napoca a fost ridicata in Piata Centrala din oras, iar constructia a fost finalizata in anul 1390, sub domnia lui Sigismund de Luxemburg, avand o lungime de 70 de metri si o inaltime maxima de 80 de metri. De cult romano-catolic, biserica are deasupra portii de intrare un blazon care il reprezinta pe Sfantul Arhanghel Mihail.



Biserica Densus - "biserica fara pereche in toata romanimea" - Unesco
Biserica cu hramul "Sfantul Nicolae" din localitatea hunedoreana Densus, la 10 kilometri de Hateg, este una dintre cele mai vechi biserici in rit bizantin din Romania, fiind ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei constructii din secolul al IV-lea. Pictura sa murala dateaza din anul 1443, iar unele dintre pietrele folosite la constructie provin din ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, aflata in apropiere. Inclusa pe lista propunerilor pentru patrimoniul mondial UNESCO, biserica a fost numita de scriitorul si omul politic Nicolae Iorga drept biserica "fara pereche in toata romanimea".



Manastirea Pestera Sfantului Andrei - prima biserica crestina din Romania


Biserica manastirii Pestera Sfantului Andrei a fost ridicata in anul 1995, avand hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", in care se pastreaza moastele Sfantului Andrei, patronul spiritual al Romaniei si fratele Sfantului Apostol Petru. Pestera in care s-a rugat Sfantul Andrei, in urma cu circa 2000 de ani, a fost descoperita in anul 1918, iar dupa cateva zeci de ani au fost construite chiliile calugarilor, fiind vizitata de mii de pelerini anual si supranumita "Bethleemul romanilor". Manastirea se afla in apropiere de localitatea Ion Corvin, din sudul Dobrogei, la circa 40 de kilometri de Cernavoda.










miercuri, 2 aprilie 2014

Animale pe cale de disparitie

Speciile pe cale de disparitie inseamna o populatie a unui anumit organism viu supus la riscul de a disparea. Aceasta disparitie poate fi cauzata de dimensiunea mica a populatiei, de pierderea habitatului si de braconajul practicat pentru alimentatie sau beneficii economice. Iata 10 animale care sunt amenintate grav de disparitie.


1.Rinocerul negru



Originar din zonele centrale din Africa si anume Kenya, Tanzania, Namibia si Zimbabwe, rinocerul negru (Diceros bicornis) se confrunta cu o amenintare serioasa pentru existenta sa. Avand pana la 1,6 metri inaltime si aproximativ 3 m lungime, rinocerul negru cantareste de la 680 la 1360 de kg. Coarnele sale sunt alcatuite din cheratina, care au o mare cerere pe piata internationala. Braconajul acestei specii de rinocer, pentru coarnele sale, este o afacere profitabila si a dus la o scaderea drastica a populatiei. Creatura, care a fost gasita din belsug la inceputul secolului 20, se lupta pentru supravietuire, cu numai 3610 rinocerii negri care traiesc in prezent. Riniocerul negru din Africa occidentala, o sub-specie de rinocer negru, este cel mai afectat, cu mai putin de 10 exemplare ramase in lume.

rinocerul negru













2.Ursul panda gigant


Ursul panda gigant (Ailuropoda melanoleuca) este un mamifer nativ din partea central vestica si sud-vestul Chinei. Desi este un carnivor, aproximativ 99 % din alimentatia sa e reprezentata de bambus. Panda gigant are 1,5 m lungime, 75 cm inaltime si cantareste 115 kg. Populatia actuala de panda gigant este de 239 de exemplare, ce traiesc in captivitate, in China, si 27 in afara Chinei. Se presupune ca in jurul anului 1600ursii panda gigant erau inca prezenti in salbaticie. Chiar daca numarul lor este in crestere, Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii este inca sceptica cu privire la excluderea acestei specii din lista de animale pe cale de disparitie.

Ursul panda gigant

3.Antilopa gigantica Sable


Antilopa gigantica Sable (Hippotragus niger variani) este o sub-specie de antilope Sable. Originara din Angola, cel mai des e intalnita in regiunea dintre raul Cuango si raul Luando. Cu picioare de 115 - 140 cm inaltime, aceasta creatura cantareste aproximativ 238 kg. Speciile de sex masculin sunt de culoare neagra, in timp ce femelele sunt de culoare castanie. Antilopele gigantice Sable au sprancenele albe.

Antilopa gigantica Sable

4.Tigrul sumatran


Tigru de Sumatra (Panthera tigris sumatrae) este o sub-specie de tigru, cel mai frecvent intalnita pe insula Sumatra din Indonezia. Are 234 cm lungime si cantareste in jur de 136 kg. Acest tigru are dungi mai restranse in comparatie cu alte specii. Se estimeaza ca exista mai putin de 500 tigri de Sumatra ramasi in intreaga lume. Acest declin se datoreaza braconajului intens al acestei creaturi magnifice, speciala pentru pielea ei pretioasa, care are o cerere mare pe piata internationala.



Tigrul sumatran













5.Ghepardul asiatic


Ghepardul asiatic (Acionyx jubatus venaticus), care a fost odata gasit in regiunea dintre Arabia spre India, astazi este limitat doar in Iran. Desi acest ghepard este reperat ocazional in Pakistan, este un fenomen destul de rar. De aproximativ 115 cm lungime, ghepardul asiatic cantareste intre 35 si 55 kg. In 2004-2005 s-a presupus ca numai 50-60 gheparzi asiatici au ramas in lume, dintre care majoritatea in desertul Kavir din Iran. Dar proiecte precum Proiectul de Conservare a Ghepardului Asiatic, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite dau speranta ca intr-o zi aceasta creatura va fi taiata de pe lista speciilor pe cale de disparitie.

Ghepardul asiatic

6.Iepurele de apa


Iepurele de apa (Bunolagus monticularis) este una dintre speciile cele mai amenintate cu disparitia din lume. Acest animal are o blana de culoare crem, o coada maro lanoasa si dungi negre pe obraz. Se gaseste doar in desertul Karoo in provincia Cape din Africa de Sud. Aceasta limitare in ceea ce priveste habitatul poate fi cauza scaderii populatiei acestor animale la doar 200 de exemplare in intreaga lume.

Iepurele de apa

7.Vulpea rosie de Sierra Nevada


Vulpea rosie de Sierra Nevada (Urocyon littoralis) ocupa pozitia a doua intre specile cele mai mici de vulpi din Statele Unite. Cel mai mulr e raspandita in Insulele Channel din California. Are blana de culoare gri pe cap si roscata pe partile laterale. Populatia acestora a scazut pana la 500 de exemplare si o mare parte din aceasta scadere se datoreaza vanarii vulturului auriu.

Vulpea rosie de Sierra Nevada

8.Capra Walia Ibex


Aceasta specie de capre (Capra Walie) poate fi gasita in muntii din Etiopia. Cu o greutate ce variaza de la 80 la 125 kg, Walia Ibex are o blana maro ciocolatie sau maro castan si un bot gri maroniu. Braconajul si desertarea habitatului a condus la o scadere foarte mare a numarului acestora, doar 400 dintre aceste exemplare supravietuind. Dar a existat o crestere lenta a numarului lor, avand in vedere ca numai 150-200 de creaturi au existat in 1963. Sunt necesare multe masuri de conservare pentru a se asigura ca aceasta specie nu va disparea in viitorul apropiat.

Capra Walia Ibex

9.Rasul iberic


Rasul iberic (Lynx pardinus) este un felina originara din peninsula Iberica din Europa de Sud. Aceste creaturi au 85-110 cm lungime si cantaresc pana la 28 kg. Ele au o blana gri si pete pe corp. Acestea sunt cele mai amenintate specii de pisica din lume. Numai 400 de exemplare au existat in lume in anul 2000 si acest numar a ajuns la mai putin de 100 in prezent.

Rasul iberic

10.Porcul mignon


Porcul mignon (Porcula salvania) este o specie de porc salbatic pitic pe cale de disparitie, ce se gaseste in India, Nepal si Bhutan. Acestia au 55 - 70 cm lungime, 20 - 30 cm inaltime si cantaresc pana la 10 kg. Astazi, numarul acestora a scazut la mai putin de 150 de exemplare. Uzurparea umana este considerata a fi cel mai important motiv pentru scaderea drastica a numarului lor.



Porcul mignon






































marți, 1 aprilie 2014

Cele mai frumoase insule din lume - Top 2014

Pamantul este presarat cu insule de o frumusete uimitoare, care atrag in fiecare an milioane de turisti din intreaga lume. Publicatia Trip Advisor a decernat premiile Travelers' Choice Islands 2014 pentru cele mai frumoase insule din lume.
Printre locurile de pe Terra unde peisajele sunt paradisiace, enumeram insulele Belize, Turks siCaicos si Polinezia Franceza, care s-au situat pe primele locuri ale topului celor mai frumoase insule din lume din acest an, realizat pe baza opiniilor cititorilor, potrivit Business Insider.

Nu este nicio surpriza ca insulele din Caraibe si din Pacificul de Sud au dominat clasamentul celor mai frumoase astfel de locuri. Dar si insulele din Oceanul Indian au avut locul lor printre preferinte.

Topul insulelor a fost stabilit in functie de calitatea si cantitatea celor mai bine cotate hoteluri,restaurante si atractii din fiecare loc in parte, in timpul ultimelor 12 luni.




10. Ko Tao, Thailanda
Insula Ko Tao si-a luat numele de la broastele testoase, care traiesc pe malurile sale. Insula are plaje cu un nisip alb si o medie de 300 de zile de soare pe an.


insula Ko Tao Thailanda

















9. Insula Pastelui, Chile
Insula Pastelui se afla situata in Pacificul de Sud, la mai mult de 3.500 de kilometri de Chile. Izolarea sa a ajutat la pastrarea misterioaselor sale statui moai, care au o vechime de 1.500 de ani.


Insula Pastelui



















8. Nosy Be, Madagascar
Nosy Be se afla la extremitatea nordica a Madagascarului, iar numele sau inseamna "marea insula". Aici se gasesc lacuri vulcanice, distilerii de rom, plantatii de arbori Ylang Ylang si recife de corali.


insula Nosy Be Madagascar

















7. Aitutaki, Insulele Cook
Aitutaki este o parte din Insulele Cook din Pacificul de Sud. Mica insula este inconjurata de un recif si are multe lagune.

Aitutaki Insulele Cook


6. Naxos, Grecia
Naxos imbina ruinele antice cu o cultura a plajei din Marea Egee. Potrivit mitologiei, aceasta insula, care este cea mai mare din Insulele Ciclade, a fost locul copilariei lui Zeus.



insula Naxos Grecia


















5. Lewis si Harris, Scotia
Lewsi si Harris din Scotia este locul legendarului monument Callanish Standing Stones, similar cu Stonehenge. Plajele sale sunt pline cu unele dintre cele mai vechi roci din lume, care dateaza de milioane de ani.



top insule Lewis si Harris


















4. Insula Marco, Florida
Insula Marco din largul coastelor Floridei ofera un loc prielnic pentru a cauta scoici sau de a juca o partida de golf.



Insula Marco Florida


















3. Bora Bora, Polinezia Franceza
Bora Bora ofera privelistea vulcanului Otemanu. Aici pot fi zariti rechini sau broaste testoase inotand la Lagoonarium.


insula Bora Bora top

2. Providenciales, Turks si Caicos
Providenciales este insula cea mai populata din Turks si Caicos. Are kilometri intregi de recife de corali, accesibili de la tarm, ceea ce poate fi o destinatie excelenta pentru scufundari.


top Turks si Caicos



















1. Ambergris Caye, Belize
Ambergris Caye este cea mai mare insula din Belize si are o mlastina situata in centrul sau. De aici se ajunge si la Marea Gaura Albastra. 



Ambergris Caye Belize